top of page
Yazarın fotoğrafıHazal Ocaklı

Timsah Ateşi



Her ay en az bir kültürel aktivite yapma kararımız kapsamında ilk olarak Zorlu PSM’de sahnelenen “Timsah Ateşi” oyununa gittik. Oyun, 1989 yılında Kuzey İrlanda’da geçiyor ve iki kız kardeşin babalarıyla olan ilişkilerine odaklanıyor. Oyunda, hapiste geçirdiği 8 yılın ve militan olarak geçirdiği 3 yılın ardından eve dönen Fianna ile eve hapsolmuş, dindar ve takıntılı ablası Alannah ikilisinin zıt kutupları oluşturan kardeşliğini izliyoruz. Olaylar, Fianna’nın ablası Alannah ve kötürüm babasının yaşadığı eve dönmesi ile başlıyor.

Oyun Meghan Tyler tarafından yazılmış ve 2019 yılında Edinburgh Fringe Tiyatro Festivali’nde oldukça dikkat çekmiş. Mehmet Ergen yönetiminde de Türkçeye uyarlanmış ve gösterime başlamış. Başrolleri Fianna rolünde Hazar Ergüçlü, Alannah rolunde Funda Eryiğit paylaşıyor. Kubilay Tunçer ve Okan Demirok da kendilerine eşlik ediyor. Oyun iki perdeden oluşuyor ve toplamda 2 saate yakın sürüyor.

Biz, 26.10.2022 tarihinde 20.00’da Zorlu PSM – Turkcell Platinum Sahnesinde sahnelenen oyuna gittik. Biletlerimizi 2. kategoriden 195 TL’ye aldık. “Balkon Tek” bölümünden izledik. Balkondan izlemek güzel ve bilet alırken çekinmeyi gerektirecek bir taraf yok fakat koltuklarımız sağ tarafa yakın olduğu için sahneni sağ tarafını izlemekte zorlandık. Sağ tarafta geçen bölümlerini yerimizden kıpırdayarak, öne uzanarak yakalamaya çalıştık ama yine de kaçırdığımız detaylar oldu. O yüzden eğer balkondan bilet alacaksanız “Balkon Tek” ve “Balkon Çift” bölümlerinin ortaya yakın koltuklarından almanızı veya bulabilirseniz “Balkon Orta” bölümünü tercih etmenizi tavsiye ederim.


Oyunun ve sahnenin genel özelliklerini bir kenara bırakarak içeriğe geçecek olursak ilk dikkat çekenin mükemmel ötesi oyunculuklar olduğunu söylemek gerekiyor. Funda Eryiğit için söyleyecek pek bir şey yok, ben kendisine gerçekten hayran kaldım. İlk perdenin bitişinden sonra Timsah Ateşi’nin Hazar Ergüçlü’nün ilk tiyatro oyunu olduğunu öğrendik ve buna rağmen harika iş çıkarttığını söylemek gerekiyor. Özellikle Funda Eryiğit’in sahneyi dolduran ve hayran bırakan oyunculuğu karşısında nispeten yeni tecrübe kazanan bir oyuncunun sırıtmıyor olması bile önemliyken Hazar Ergüçlü gerçekten çok başarılı. Uyumlu bir ikili olmuşlar ve hem rollerinin hem de kardeşliklerinin hakkını veriyorlar. Keza Kubilay Tunçer de başarılı oyunculuğuyla sahnede parlıyordu.


Ekşi Sözlük’te yorumları okuyorken “elladayko” isimli bir yazar, “bir feminist manifesto olduğunu söylesek yanlış olmaz” demiş. Benim de izlerken içimden geçen tam olarak buydu. Kardeşlerin karakterlerini, hissiyatlarını, davranışlarını bu şekilde görünce her şey daha da anlam kazanıyor. Bu şekilde izlerken heyecan daha da artıyor. Sahneyle beraber sinirlenip beraber eğleniyor ve beraber huzur buluyoruz.

Spoiler vermeden söyleyebileceğim şeylerden biri de, sahne dekorunun başarılı olduğu olabilir. Zor bir dekoru oldukça başarılı bir şekilde hallettiklerini düşünüyorum, ki bu başarıyı yakalayamadıkları takdirde abes kaçabilecek bir sahne, oyundan kopmamıza neden olabilirdi. Fakat olumsuz bir eleştiri olarak söylemem gereken şey yine aynı sahnedeki seslendirmenin başarısızlığı olacak. Söylenenlerin yarısını anlayamadık, anladığımız kısımlarda da tüm dikkatimizi kulaklarımıza vererek yoğunlaşmak zorunda kaldık. Bunun düzeltilebilecek teknik bir problem olduğunu düşünüyorum, umarım en kısa zamanda hallederler.

Sonuç olarak çok etkileyici ve çok keyifli bir oyun izlemiş olduk. Ufak detaylarla bize verdikleri bilgiler, çalan şarkılar ve güzel danslar, oyunun tamamen komediye dönüşmesini sağlamayacak ama çok da eğlendirecek şakalar… Kesinlikle izlemeye değer bir oyundu. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.

Oyunda çalan/söylenen şarkılara ilişkin çalma listesini burada bulabilirsiniz. Çalma listesi bana ait değil, yapan kullanıcıya teşekkürleri ileteyim: Timsah Ateşi Çalma Listesi

30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page